Honderd jaar geleden werden de grondslagen gelegd voor de kwantumtheorie. Deze fundamentele theorie maakte de hedendaagse hoogtechnologische samenleving mogelijk. De tentoonstelling belicht de geboorte van de kwantumtheorie tijdens de eerste Solvayraden en de daarop volgende jaren.

 

 

Kwantumtheorie heeft ons dagelijks leven volledig veranderd

 

Honderd jaar geleden, in oktober 1911, vond in het statige hotel Métropole in hartje Brussel de allereerste Solvayraad plaats. Op uitnodiging van de beroemde Belgische industrieel Ernest Solvay kwam een selecte groep absolute topwetenschappers samen, onder wie Albert Einstein, Marie Curie en Max Planck. Ze hielden verhitte discussies over onderzoeksresultaten die je met de klassieke fysica van Isaac Newton en James Maxwell niet kon verklaren. ‘De fysica staat voor een impasse’, verklaarde de Nederlandse Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz in zijn openingstoespraak. Lorentz was voorzitter van de conferentie. De triomf van het determinisme van de 19de-eeuwse fysica bleek definitief voorbij. Sinds 1911 heeft nog een groot aantal baanbrekende Solvayraden plaatsgevonden. In oktober 2011 vond de 25ste Solvayraad plaats, waarvoor opnieuw tal van Nobelprijswinnaars naar Brussel kwamen.

De kwantumtheorie komt bij een eerste kennismaking als esoterisch en ondoorgrondelijk over, maar toch is ze het wetenschappelijke fundament bij uitstek van onze hedendaagse hoogtechnologische samenleving. Zonder kwantumtheorie geen X-stralen, kernenergie, computerchips, lasers, medische beeldvorming, nanotechnologie, ...

 

De kwantumtheorie heeft ons dagelijks leven volledig veranderd. Op de tentoonstelling kan je dat zelf interactief vaststellen.

 

 

Cruciale rol bij de ontwikkeling van de moderne fysica

 

De organisatie van de Solvayraden is in handen van de Internationale Instituten voor Fysica en Chemie , door Ernest Solvay in 1912 gesticht.

De Solvayraden hebben een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de moderne fysica en in het bijzonder van de kwantumfysica.