Tijdelijke tentoonstellingen

 

Van 3 oktober 2016 tot 31 mei 2017 loopt in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent de tentoonstelling ‘Pushing the Boundaries - De Collectie Wright - Draper, een showcase voor landmeetkunde in extreme omstandigheden’. De tentoonstelling is een realisatie van de Gentse Universitaire Musea in samenwerking met de Vakgroep Geografie (Universiteit Gent).

 

 

PUSHING THE BOUNDARIES

 

De werkzaamheden van landmeters omvatten veel meer dan enkel het uitvoeren van opmetingen voor wegenwerken of verbouwingen. Wereldwijd zijn er dagelijks landmeters bezig met het in kaart brengen van onze aardbol in al zijn natuurlijke en culturele diversiteit. Dat brengt hen naar alle uithoeken van de wereld, in de meest extreme omstandigheden, en dwingt hen steeds weer hun grenzen te verleggen.

 

Ook het landmeetkundig instrumentarium moest aangepast worden om te kunnen functioneren in deze extreme en uitermate diverse omstandigheden. De technologische evolutie van deze instrumenten ging hand in hand met de wetenschappelijke ontwikkelingen in diverse disciplines zoals natuurkunde, materiaalkunde, informatica, … De beschikbaarheid van nieuwe hightech-instrumenten resulteerde op zijn beurt dan weer in een versnelde vooruitgang binnen de landmeetkundige wetenschap. De ‘Wright - Draper Collection’ illustreert als geen ander deze wisselwerking tussen wetenschap en techniek gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw.

 

Meer info

 

 

Net Gemist:

 

POST MORTEM
Vesalius tussen kunst en wetenschap

 

Van 16 oktober tot 20 december 2015

UGent, Rommelaere Instituut

 

De Post Mortem tentoonstelling benadert de confrontatie met het dode lichaam vanuit een dialoog tussen wetenschap en hedendaagse kunst. De grens van het taboe wordt afgetast, de fijne lijn waar fascinatie en afkeer in elkaar vloeien, bewandeld. Maar bovenal wil de tentoonstelling een ervaring van ruwe schoonheid aanreiken in de setting van de authentieke 19e-eeuwse autopsiezalen en bibliotheken van de gerechtelijke geneeskunde van de universiteit.

 

Meer info

 

IMAGENARY
Wiskunde in sprankelende beelden

 

Van 28 september tot 23 oktober 2015

 

De 30ste jaargang van Vlaamse Wiskunde Olympiade kunnen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Van bij de start van de olympiade werd opgetreden ten dienste van het wiskundeonderwijs in brede zin en ter ondersteuning van scholen en leerkrachten.

 

Tijdens het schooljaar 2015-2016 organiseren VWO en alle Vlaamse universiteiten samen de tentoonstelling IMAGINARY (www.imaginary.org) in Vlaanderen. IMAGINARY is een initiatief dat startte in het befaamde Duitse onderzoekscentrum voor wiskunde te Oberwolfach, en ondertussen internationaal tot heel wat erkenning leidde. IMAGINARY laat het grote publiek, maar in het bijzonder ook leerlingen en leerkrachten, kennismaken met wiskunde in haar volle breedte, kracht en schoonheid.

 

De tentoonstelling omvat talrijke topkwaliteit-posters, een hele reeks 3D-prints van wiskundige objecten, en een reeks softwarevisualisaties en -simulaties waarmee de bezoeker interactief aan de slag kan, via grote touchscreens. Zowel wiskunde die je meeneemt in verwondering en bewondering, als de kracht van wiskundige modellen voor toepassingen komen aan bod.

 

Meer info

© Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen 2015